TraditioneleChinese geneeswijzen

Voeding als therapie

Dieetleer is één van de vijf pijlers van de Chinese Geneeswijzen (naast acupunctuur, kruidengeneeskunde, TuiNa (massage) en Qi Gong (meditatie en energetische lichaamsoefeningen).
Wat betreft de uitgangspunten is de Chinese voedingsleer nauw verwant aan de kruidengeneeskunde. Er zijn verschillende manieren om het onderwerp Chinese voedingsleer te benaderen.In de Chinese voedingsleer wordt er onder andere gekeken of uw lichaam de voedende stoffen uit uw eten wel goed verwerkt. Er worden relaties gelegd tussen kleur en smaak van voedingsmiddelen en bijvoorbeeld weer, klimaat, seizoenen, organen en tijdstippen van de dag. Ook wordt er rekening gehouden met de verwarmende en verkoelende werking van voedingsmiddelen.


  acupunctuur cursus opleiding
  therapeut qigong massage tuinaChinees gedicht

Is hij kok of arts?

Is dit een apotheek of een restaurant?

Vis, vlees, groenten, ui en prei: 

heerlijke gerechten verbannen tabletten en pillen, 

voedzame spijzen zijn het middel tegen alle lijden.


De Chinese voedingsleer stelt de energetische werking van voedingsmiddelen op de voorgrond. Zo kan een onevenwicht in de hedendaagse individuele eetgewoonten opgespoord worden. Door een juist voedingspatroon te volgen, krijg je gezondere voedings- en leefgewoonten met een groter welbevinden als resultaat